Het college van B&W heeft de Adviesraad Sociaal Domein gevraagd advies uit te brengen over de evaluatie van de functie wijkregisseur.
Deze functie heeft als doel activiteiten in wijken en buurten te ondersteunen en initiatieven van inwoners te stimuleren. Dat doen ze uiteraard samen met inwoners maar ook met organisaties als ContourdeTwern en Farent. De functie is 1,5 jaar geleden ingevoerd voor een proefperiode.
De uitgevoerde evaluatiemoet de basis vormen voor een besluit van de gemeenteraad om de functie te verlengen. De ASD heeft het gevraagde advies onlangs uitgebracht en wijst daarin onder andere op het volgende.

De adviesraad heeft de afgelopen jaren in meerdere adviezen gepleit voor een meer buurtopbouw gerichte aanpak. Het stimuleren en versterken van buurtinitiatieven is belangrijk en wordt nog belangrijker. Informele zorg van familie, kennissen en buren is, gelet op de toenemende zorgkrapte, voorwaarde voor een enigszins normaal menselijk leven. Dat geldt zeker wanneer mensen zorgbehoeftig en/of eenzaam zijn. Actieve buurten zijn bovendien belangrijk voor de samenredzaamheid en de leefbaarheid in het algemeen. Dat geldt vooral in een tijd van onzekerheid zoals over zorg, wonen, inkomen en milieuvraagstukken.
Het gaat bij actieve buurten niet zozeer om wat er gebeurt. Wandelen, fietsen, zingen, schilderen, koffiedrinken, praten over de wijk en eventuele plannen, het is allemaal prima. Het gaat er vooral om dát er iets gebeurt waarbij mensen elkaar zien, ontmoeten en steunen als dat gewenst is.
De gemeente is ruim anderhalf jaar geleden gestart met een proef om wijkregisseurs in te zetten om samenwerking en ontmoeting in buurten te stimuleren.
Hoewel de evaluatie van deze proef niet geheel overtuigend is, zoals het college van B&W zelf heeft aangegeven, wil de adviesraad het voorstel om deze pilot te verlengen van harte ondersteunen.
Hierbij plaatst de adviesraad de volgende kanttekeningen:

- Buurtopbouwwerk is het werk en de ervaring van ContourdeTwern en Farent. Daarom is een nauwe samenwerking van de gemeente met deze organisaties belangrijk. Wijkregisseurs zullen onafhankelijker zijn als ze werken vanuit de welzijnsorganisaties.
- Stel met deze organisaties algemene en concrete doelen op voor de komende periode en ondersteun ideeën en initiatieven van buurtbewoners. Deze wensen en initiatieven zullen per buurt verschillen door de samenstelling van de buurt.
- Maak de inwonersparticipatie een centraal onderdeel van het werk van de wijkregisseurs. Inwoners kennen de buurt en zij weten wat er speelt. Laat beleidsmedewerkers van de gemeente de wijkregisseurs ondersteunen.
- Overweeg om de capaciteit/formatie ten behoeve van de wijkregisseurs uit te breiden. Zoals uit de evaluatie blijkt, hebben de wijkregisseurs in de afgelopen periode maar een beperkt deel van de gemeente kunnen bestrijken.
- Stel een jaarplan op met gewenste resultaten en evalueer de uitvoering periodiek aan de hand van dit plan in overleg met de betrokkenen.
Als het de ambitie van gemeente is de om de functie en reikwijdte te versterken, dan is uitbreiding van de formatie daarvoor een voorwaarde. Ondanks dat de wijkregisseurs min of meer in het diepe zijn gegooid zijn ze er desondanks in geslaagd stappen te zetten en resultaten te behalen. Dit verdient een welgemeend compliment.
De ASD is dan ook van mening dat dit experiment moet worden vervolgd en van een professionele aanpak worden voorzien.
