Advies m.b.t. evaluatie pilot wijkregisseurs

Geacht College,
Hierbij ontvangt u vanuit de Adviesraad Sociaal Domein het advies m.b.t. evaluatie pilot wijkregisseurs.
Met belangstelling heeft de Adviesraad Sociaal Domein kennisgenomen van de evaluatie van de pilot wijkregisseurs die ons op 1 mei jl. is toegezonden. Graag geeft de raad hierover
advies met daarbij de kanttekening dat we slechts twee weken tijd hebben gekregen om dit advies tot stand te brengen. Wij verzoeken u bij volgende adviesvragen ruimere termijnen in
acht te nemen.
In ons advies maken we een onderscheid tussen de wijze van evalueren en de inhoud van de functie van wijkregisseur.
De wijze van evalueren Uit de evaluatie blijkt opnieuw dat het belangrijk is om bij het nemen van een beleidsbesluit
goed na te denken over doelen, te behalen resultaten, beschikbare budgetten, taken, verantwoordelijkheden
en bevoegdheden en wijze van evalueren. In relatie tot beleidsmonitoring heeft de ASD hierop vaker gewezen. Bij het besluit om de functie van wijkregisseurs in te stellen is dit slecht geregeld. Daarmee zijn de wijkregisseurs min of meer in het diepe gegooid.
Zij hebben hun functie zelf moeten ontwikkelen. Dat zij er desondanks in geslaagd zijn stappen te zetten en resultaten te behalen verdient een compliment.
Het bovenstaande verklaart ook waarom het evaluatierapport het karakter heeft van een geïmproviseerde activiteit. De samensteller van het rapport heeft moeten terugblikken zonder
een duidelijk taakstelling.
Het is jammer dat de evaluatie vooral gebaseerd is op gesprekken met medewerkers van gemeente Oisterwijk. Begrijpelijk is dat de onderzoeker niet het onderzoek van de rekenkamer heeft willen overdoen. Anderzijds had een gericht gesprek met bijvoorbeeld ContourdeTwern en Farent en enkele bewoners waarde kunnen toevoegen. Nu betreft het een eenzijdige, subjectieve evaluatie.
De ASD adviseert het college nogmaals om besluiten te voorzien van kaders waaruit blijkt welke doelen worden gesteld, welke resultaten worden beoogd, wat de beschikbare budgetten
zijn, hoe taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden vastgelegd en welke wijze van evalueren na afloop van de looptijd van het besluit zal worden gehanteerd. Dit geldt ook voor het nu te nemen besluit tot verlenging van de functie van wijkregisseur.


De functie van wijkregisseur
De adviesraad heeft de afgelopen jaren in meerdere adviezen gepleit voor een meer buurtopbouw gerichte aanpak. Het stimuleren en versterken van buurtinitiatieven is belangrijk en wordt nog belangrijker. Informele zorg van familie, kennissen en buren is, gelet op de toenemende zorgkrapte, voorwaardelijk voor een enigszins humaan leven van zorgbehoeftigen en eenzamen. Actieve buurten zijn bovendien belangrijk voor de samenredzaamheid en de leefbaarheid in het algemeen. Dat geldt temeer in een tijd van onzekerheden m.b.t. zorg, wonen, onbestendige economie en milieu gerichte vraagstukken.
Hoewel de evaluatie van de pilot, zoals aangegeven, niet geheel overtuigend is, wil de adviesraad het voorstel om de pilot te verlengen met verve ondersteunen.
Bij dit positieve advies plaatsen wij de volgende kanttekeningen:
 Formuleer zo concreet mogelijk kwantitatieve en kwalitatieve doelen m.b.t. het versterken van bewonersparticipatie. Ga hiervoor alsnog het gesprek aan met bewonersorganisaties,
buurtverenigingen en vrijwilligers in de verschillende kernen van de gemeente en met organisaties als ContourdeTwern en Farent.
Laat hen de algemene doelen voor de komende periode verder concretiseren. Het gaat immers om de eigen kracht van een buurt. Hierbij worden ideeën en initiatieven van buurtbewoners ondersteund en versterkt. Deze activiteiten en wensen van bewoners kunnen en zullen per buurt verschillen. De gegeven voorbeelden (bankjes en zwerfvuil) zijn realistisch maar belangrijker zijn de onderlinge contacten en de band
en samenhang in een buurt.
 Maak vervolgens een jaarplan met gewenste resultaten. Evalueer de uitvoering aan de hand van dit plan periodiek en in overleg met de betrokkenen.
 Zorg voor een geografisch verdeelde personele bezetting passend bij de opdracht.
 Het gaat in de kern om buurtopbouwwerk waarbij klussen en verwijzingen slechts een middel zijn om bovenstaand doel te verwezenlijken.
 Buurtopbouwwerk is de expertise en ervaring van organisaties als ContourdeTwern en Farent. Daarom is te overwegen de wijkregisseurs onder te brengen bij deze organisaties in nauwe samenwerking met de gemeente. De wijkregisseurs krijgen daarmee een meer onafhankelijke positie.
 Maak de inwonersparticipatie een centraal onderdeel van het werk van de wijkregisseurs.
Zij kennen de buurt en zij weten wat er speelt. Laat beleidsmedewerkers de wijkregisseurs informatief ondersteunen. De taak van beleidsmedewerker is een andere dan die van de buurtopbouwwerker of wijkregisseur. Bij inwonersparticipatie
gaat het vaak om belangrijkere zaken dan de genoemde praktisch voorbeelden.

Bovendien komen de beleidsmedewerkers niet in een conflicterende situatie wanneer
de wens van buurtbewoners tegen de belangen van de gemeente in gaat.
 Overweeg om de capaciteit/formatie ten behoeve van de wijkregisseurs uit te breiden.
Zoals uit de evaluatie blijkt hebben de wijkregisseurs in de afgelopen periode maar een beperkt deel van de gemeente kunnen bestrijken.
Als het de ambitie van de gemeente is de om de functie en reikwijdte te versterken, dan is uitbreiding van de formatie daarvoor een voorwaarde.
Wij zijn graag tot nadere toelichting bereid en wachten uw reactie op ons advies met belangstelling af.
Namens de Adviesraad Sociaal Domein Oisterwijk,
Jos de Kort, voorzitter

Samenstellers:
Hans Pijnenburg, secretaris

Jo Caris, e.a.